Hajbeültetés szótár

A hajbeültetéssel kapcsolatos kifejezések pontos jelentését, magyarázatát találja ezen az oldalon:

A
Adóhely: másnéven: donorhely
A fejtető hátsó –oldalsó részén lévő hajat ültetjük át hajbeültetésnél. Ezt a területet nevezzük adóhelynek (donor terület), az innen átültetett haj nem hullik ki az élet folyamán. Az adóhely tulajdonságai jelentősen befolyásolják a hajbeültetés lehetőségeit és sikerességét. A hajat mindig az ún.”biztonsági adóhelyről” vesszük ki. Csak innen lehet kivenni hajat az átültetéshez, ahonnan nem hullik ki a haj később, esetleges további kopaszodás esetén sem.

Anagen fázis:
A hajciklus növekedési fázisa: a keratinocyták a matrixban (hajhagyma növekedésért felelős területe ) élénken szaporodnak a papilla által termelt növekedési faktorok hatására és hajszálat alkotó szarúsejteké differenciálódnak. Ezek alkotják a hajszálat, melynek növekedése átlagosan 1 cm/hó. Ez a fázis kb.1000 napig tart.

Androgen alopecia: másnéven: férfias kopaszodás, öröklött kopaszodás
A hajritkulás, kopaszság, kopaszodás, hajhullás, hajvesztés leggyakoribb formája az örökölt, ún. férfias típusú kopaszodás,(örökletes kopaszodás, örökletes hajhullás) orvosi nyelven androgén alopécia. Ehhez hasonló a diffúz ritkulással járó női kopaszodás. Az alopécia kopaszságot jelent, az androgén kifejezés pedig arra utal, hogy ez a folyamat a férfi nemi hormonok közvetítésével zajlik. Mai tudásunk szerint az androgén alopécia (AA – férfias típusú kopaszság) genetikusan (valószínűleg több gén által meghatározott módon) örökített, hormonok közvetítésével létrejövő állapot, melynek megnyilvánulási formája több tényező együttes hatása által befolyásolt.

ARTAS: másnéven: hajbeültetés robot
A Restoration Robotics cég által kifejlesztett ARTAS hajbeültetési robot az ún. FUE hajvételt végzi automata módon. A robot gépi kivágást végez automatikus módon. A sebész a technikus segítségével csak kívülről felügyeli a robotot, külső beállításokat végez, de az érdemi munkát a berendezés a beállított paraméterek alapján maga végzi.

B

Befogadó nyílás:
A befogadó területen speciális mikrovésővel ejtett igen kisméretű (0.7, 0.8, 0.9 mm), éles szélű sebnyilások, ahová a graftok egyenként kerülnek beültetésre. A nyílások elkészítésekor lehetséges kialakítani, hogy a hajszálak megfelelő állásban, irányban, dőlésszöggel (30-45 fokban, de van ahol ennél élesebb vagy laposabb szögben) növekedjenek a későbbiekben.

Biohaj (műhaj):
Műhajak fajtái: 1. szintetikus (műanyag:monoacryl, polyacryl, polyester) szálakból 2. Természetes hajszálakból ( feldolgozott emberi haj) Az idegen anyag önmagában is komoly irritációt jelent a fejbőr számára, ezért gyakori a kilőkődés. Az igazi gond azonban a kialakuló gyulladással és következetes hegesedéssel van. A tövénél folyamatosan elhajló műanyag szálak állandó és folyamatos irritációt jelentenek, ami részben a szálak eltöréséhez vezethet a tövüknél, másrészt pedig fenntarthat egy komoly gyulladást, amit nem lehet külső kezeléssel megszűntetni, csak ha a szálakat eltávolítják. Sajnos ilyen esetekben a visszamaradó gyulladás okozta hegek igen intenzívek, zavaróak, csúnyák. Használatát plasztikai sebészek ellenzik.

Biztonsági adóhely: másnéven: adóhely
A biztonsági adóhely a donor terület azon része, ahol már nem lesz további hajvesztés, nincs miniatűrizáció.

C

Csíkvételi technika: ( strip technika)
Hagyományos, de napjainkban is korszerűnek minősülő hajvételi technika. Az adóhely legsűrűbb területén a fej hátsó részéről kb. a fülek felső részének magasságában haránt irányú, hosszú, keskeny csíkot eltávolítását a hajas fejbőrből egyszerű, rutin jellegű, felületes beavatkozással. (FUT hajbeültetés, “strip” technika). A fejbőrcsík nagy nagyítás alatt történő felszeletelésével nyerhetőek ki a hajtüsző egység graftok, amelyek beültetésre kerülnek. A csíkvétel után vonal heg marad vissza, ezért alkalmazása elsősorban hosszabb hajviselet mellett jön szóba. ( Pl. hölgyeknek)

D

DHT:
A ma leginkább elfogadott hipotézis szerint a tesztoszteronból az 5-alpha-reduktáz enzim által metabolizált dihydrotesztoszteron (DHT) a hajtüsző dermalis papilláján keresztül fejti ki a hatását és ez vezet a androgén alopécia – férfias típusú kopaszság, hajhullás kialakulásához.

Donor dominencia:
A hajbeültetés során a donor területről kinyert, nem kihulló hajszálak eredeti tulajdonságaikat megőrizve az átültetés után a befogadó területen ugyanúgy nőnek, mint az eredeti helyükön. Ez a jelenség a donor dominencia ( szemben ” recipiens dominenciával”, ahol a befogadóhely tulajdonságai határozzák meg, hogy lesz -e hajnövekedés)

Donorhely: másnéven: adóhely

E

Egyenkénti kihúzásos technika: másnéven: FUE
Elülső hajzóna: lsd. még:hajvonal

F

Férfias kopaszodás, férfias típusú kopaszodás: másnéven: androgen alopecia

Follikulus: másnéven: graft

FUE: ( FUE hajbeültetés)
A FUE hajbeültetés az angol mozaikszóból ered: Follicular Unit Extraction. Magyarul Hajtüsző Egység Kihúzásnak (HEK) hívatnánk, de általánosan inkább nemzetközileg elfogadott nevén emlegetjük. Más elnevezése egyenkénti hajtüsző egység kivétel, vagy egyenkénti kihúzásos hajvételi technika. A FUE hajbeültetés a hajvétel módját jelenti, a technika lényege, hogy a hajtüsző egységek egyenként kerülnek kiemelésre az adóhelyről, a hajas fejbőr azon részéből, ahonnan nem hullik ki a haj még nagyobb kopaszodásnál sem, és ezeket a hajtüsző egységeket kerülnek átültetésre a kopasz területre.

FUT: (Follicular Unit Transplantation)

G

Graft: (másnéven: follikulus, hajtüsző egység graft, hajtüsző egység)
Graftnak az átültetendő szervet, szövetet nevezik. A hajátültetés területén a graft a szövethengert jelenti, amit átültetünk. Ebben bőr, kötőszövet és egy, kettő, három vagy négy hajhagyma és ugyanennyi hajszál található. Minden hajhagyma egy hajszálat termel. A FUE hajátültetésnél a hajat graftonként veszik ki, és ugyanígy ültetik vissza. Átlagosan 1 graft 2 és 2.5 hajszálat tartalmaz. Ez természetesen változik, a sötétebb hajúaknál több a nagyobb graft , míg a vékony szálú, szőke vagy vörös hajúaknál több az egyes, kettes graft.

H

Hajbeültetés: (másnéven: hajátültetés, hajtranszplantáció, hajáthelyezés, hair transplant, Haartransplantation,)
Hajbeültetés során a fej hátsó -oldalsó részén lévő adóhelyről kinyert saját hajat ültetjük át a hajhiányos területekre. Az átültetett haj nem hullik ki, ugyanúgy viselkedik, növekszik az élet végéig, mint az eredeti helyén, hatása teljesen természetes.

I

Implanter:
A graftok beültetésére szolgáló eszköz. Az implanterekben lévő éles tűbe tölthető a graft, így lehetséges egyszerre végezni a nyílás elkészítését és a graft beültetését. Típusai: Choi, Lion vagy Knu implanter.

K

Katagen fázis:
Hajciklus regressziós- visszafejlődési fázisa: speciális mesenchymális sejtek (dermális papilla) a degenerálódó keratinocytákkal együtt aggregálódnak és elválasztódnak a mátrixtól. A hajhagyma és a papilla teljesen különválik. Ez a szakasz 2-3 hét alatt lezajlik

L

M

Miniatűrizáció:
A tesztoszteronból az 5-alpha-reduktáz enzim által metabolizált dihydrotesztoszteron (DHT) a hajszál dermalis papilláján keresztül fejti ki a hatását. Az ún. androgén receptorokhoz kapcsolódva a mátrix sejtek növekedését gátolja, amely klinikailag kialakuló hajvesztéshez vezet. Ez a folyamat az ún. miniatűrizáció, amely több növekedési cikluson keresztül zajlik le, és a hajszálak folyamatos elvékonyodásához, elszíntelenedéshez vezet. ( Terminálisból vellussá alakul a hajszál.) Az érintett hajszál elveszíti tartását, átmérője folyamatosan csökken és a miniatűrizáció végül a hajhagyma működésének teljes megszűnésével és elhalásával zárul.

N

O-Ö

Örökletes kopaszság: másnéven:androgen alopecia

P

Punch graft:
A hajbeültetés korai korszakában alkalmazott kb. 4 mm átmérőjű hajszálakat tartalmazó fejbőr „dugó”

Q

R

S


T

U

X

Y

V

Vertex:
A fejtető hátsó része, tonzúra. Ezen a területen jellegzetes köralakú hajhiány alakulhat ki, akár izoláltan is ( csak itt, úgy, hogy a haj a fej többi részén megmarad).

Z